Allergier och överkänslighet

Det finns ingen exakt siffra på hur stor del av Sveriges befolkning som har allergi, men det brukar uppskattas till drygt 30 %, det vill säga närmare tre miljoner människor.[1]

Enligt livsmedelsverket lider ca 15 % av Sveriges befolkning av någon slags överkänslighet mot mat. Exempelvis celiaki (glutenintolerans), laktosintolerans eller någon annan överkänslighetsreaktion.[2]

Är det allergi eller överkänslighet / intolerans?

Ibland är det svårt att avgöra om det handlar om en allergi eller en överkänslighet för vissa ämnen. Det är dock viktigt att veta skillnaden.

Allergi uppstår när kroppens immunförsvar reagerar på ämnen som normalt är ofarliga för oss. Dessa ämnen kallas allergener och vanliga allergener finns överallt omkring oss, exempelvis pollen, husdjurspäls, mögel mm. Kroppen bildar antikroppar mot ämnet och då uppstår den allergiska reaktionen, mild eller allvarlig beroende på grad av allergi.

Överkänslighet ger en gradvis reaktion. Vid laktosintolerans saknar kroppen ett enzym för att bryta ner mjölksockret och vid glutenintolerans blir tarmen infmlammerad av glutenproteinet som finns i sädeslagen råg, vete och korn.

Är du osäker på om du har en allergi eller en intolerans är det bra att göra ett test för att utreda. Matallergi ska inte misstas för intolerans så det gäller att se till vilka symptom som uppvisas.

Vanliga allergier och intoleranser


[1] Astma- och Allergiförbundet - Allergifakta 2016 [2] Livsmedelsverket - Allergi och överkänslighet

Allergiresurs

Läs mer om allergi på Astma- och Allergiförbundet.

30% av svenskarna har någon form av allergi och 15% av svenskarna har någon form av matallergi

Diagram allergiska

Siffrorna kommer från Astma- och Allergiförbundet - Allergifakta 2016 och livsmedelsverket.